Over Marathonroeien

Marathonroeien; wie wil de uitdaging aan gaan?

De marathoncommissie organiseert en neemt deel aan roeimarathons, zowel in wedstrijd- als prestatieverband. Hierbij vinden wij zowel het prestatie- als het gezelligheidselement van belang; prestatie afstanden roeien in leuk gezelschap!

De marathoncommissie wil graag deelname aan roeimarathons binnen Daventria promoten en zich hier actief voor inzetten. We willen een pool van mensen binnen Daventria bijeenbrengen die hier dit leuk vinden om te doen, met als richtlijn om aan 5-10 roeimarathons per jaar deel te nemen.

Waarom is marathonroeien leuk?

Marathons zijn langere tochten gedurende een of meerdere dag(en). Dit betekent dat je een langere tijd op het water bent en dus een langere effectieve roeitijd hebt, dit i.t.t. bijvoorbeeld een wedstrijd waar je een relatief korte tijd op het water bent.

Daarnaast roei je vaak over bijzondere wateren en door mooie natuurgebieden waar je over land niet zo snel terecht komt.

Ook speelt de teamgeest natuurlijk een rol, je roeit met meerderen in een boot waarbij je elkaar motiveert, de gezelligheid en het succes viert van de behaalde prestatie.

Tot slot ga je natuurlijk ook een fysieke en mentale uitdaging aan met jezelf. Een lange afstand, fysieke inspanning, geestelijke inspanning, de overwinning die je op jezelf behaalt! Kortom harstikke leuk als je van een uitdaging houdt. Zie ook dit filmpje van de Weerribben Wieden marathon.

Soorten marathons

Er zijn een aantal soorten marathons te onderscheiden afhankelijk van de insteek:

  • Estafette vorm, afwisselend roeien en naar het volgende opstappunt rijden
  • Integrale vorm, complete afstand roeien
  • Prestatie of wedstrijd
  • Wel of geen wisselende samenstellingen dames - heren
  • In wherrie, C2 of C4
  • Eendaags of meerdaags
  • Binnen- / buitenland
  • Verschillende afstanden (50 – 100+ km)


Kan ik een marathon roeien?
Uiteraard kun je niet van de ene op de andere dag een marathon roeien. Het belangrijkste is dat je het leuk lijkt en een uitdaging met jezelf wil aangaan, dat is de ene helft van het werk. De andere helft vraagt om voorbereiding, zowel fysiek als geestelijk. Maar blijf altijd eerlijk naar jezelf!

Fysiek kun je je voorbereiden door krachttraining te doen (been-, rug- en buikspieren), trainen op de ergometer en periodiek een tocht in formatie en tempo / kracht te roeien naar Zutphen of Olst. Daarnaast kun je de eerste keer ook een langere tocht eens in estafette roeien om jezelf te testen hoe goed je het kunt volhouden. Zorg verder dat je je fit voelt en gezond eet.

Daarnaast is het belangrijk gedurende de marathon voldoende te eten en te drinken (bananen, kruidkoek, dextro, chocola, energydrink, chocolademelk etc.) . Het is soms lastig met een langere fysieke inspanning toch te willen / moeten eten en drinken. Echter doe je dit niet dan heb je een serieuze kans op “hongerklap” waardoor je fysiek langzaam aan energie gaat inboeten met het gevolg dat je je niet meer kan concentreren. Dus bij iedere stop / wissel even wat eten en drinken voorkomt dit.

Geestelijk kun je je voorbereiden door in te stellen op een dergelijk lange afstand te roeien. Dus ontspannen en focus, voldoende nachtrust en op tijd naar de startlocatie zodat je je niet hoeft te haasten. Daarnaast is het ook een beetje “blik op oneindig” en doorgaan. En have fun!

Zoek jij een uitdagen, vind je dit leuk, meld je dan aan!
Geef je naam door aan de marathoncommissie of meld je aan middels deze link.

Marathoncommissie
Claudia, Marlijn en Maurice.