Coastal roeien, een nieuwe tak van de (roei)sport

Coastal rowing is momenteel de snelst groeiende tak van sport binnen het roeien. Dit jaar organiseert de KNRB voor het eerst een klassement voor coastal races. Het klassement bestaat uit vijf wedstrijden. Onder andere was er op 10 juni op de Loosdrechtse Plassen een wedstrijd van 6 kilometer.

Aan deze wedstrijd heeft Bertus Blom meegedaan. Er wordt geroeid in ultramoderne carbon (race) boten. Coastal races gedragen zich als een zeilwedstrijd voor roeiboten. Een deel van het spektakel wordt doorgaans verzorgd door het ruige karakter van het roeiwater. Maximaal 20 schepen liggen in slaglinie gereed om op signaal door de startlijn te gaan. Ze hebben dan maximaal een kilometer om bij elkaar weg te lopen teneinde de eerste boei zo gunstig mogelijk te naderen en te ronden. Daarna volgen op de overige kilometers, vier, zes of acht in totaal nog zes tot tien boeien voordat men de finish in zicht krijgt.

Bertus werd gevraagd om een viertje te vormen met Martijn Rom Colthoff (Tromp), Mitchell Steenman(Skadi) en Albert Steenman (Breda). Op 10 juni was dus de vuurdoop. Na het startschot spurtte de boot ervandoor, met Mitchell op slag en Bertus op 3. De boot werd niet meer ingehaald en kwam op ruime afstand van de andere vijf herenploegen (onder andere Isala) door de finish. Zijn eerste overwinning in een coastalrace, dat smaakt naar meer.

De volgende wedstrijd is op 11 augustus in Medemblik. Van 11-14 oktober wordt in Victoria, Colombia in Canada de WK Wereld Kampioenschap Coastal Roeien georganiseerd.