VEILIG ROEIEN BIJ HOOGWATER

Afgelopen zaterdag 11 maart zijn bij een roeiongeval op de Nederrijn bij Huissen drie leden van de Arnhemse roeivereniging Jason omgekomen. Twee andere roeiers hebben zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

De toedracht van het ongeval is nog niet helemaal duidelijk. Maar wel weten we dat de gestuurde vier stroomaf varend ter hoogte van het Looveer door onbekende oorzaak in aanvaring is gekomen met een aangemeerd ponton. De roeiboot is daarbij omgeslagen.

Het ongeval heeft in de roeiwereld een schok teweeggebracht. Voor de leden van Jason is het niet minder dan een ramp. Een van de slachtoffers was secretaris in het bestuur van Jason. We leven uiteraard met hen mee.

Een dag daarvoor – op vrijdag 10 maart – heeft zich ter hoogte van de verlaagde Wellekade tijdens de Snerttocht een hachelijke situatie voorgedaan waarbij een van de deelnemende C4’en betrokken was. Deze C4 is tussen wal en aanleggend schip geraakt. Daarbij hebben de roeiers zich maar ternauwernood in veiligheid kunnen brengen. Afgaande op de terugkoppeling van betrokken roeiers kan zonder meer gesproken worden van een ‘bijna-ongeluk’. De roeiers kunnen van geluk spreken. Een geluk dus bij een ongeluk. De commissie veiligheid gaat op korte termijn bekijken wat er precies is voorgevallen, om zo na te gaan of we hiervan iets kunnen leren.

Wat betekent dit voor ons roeiers?
Deze twee voorvallen drukken ons – opnieuw – met de neus op de feiten: roeien op een rivier als de IJssel is niet zonder gevaar. Beide dagen was het mooi roeiweer. Niettemin zorgt de combinatie van hoogwater, veel stroming, lage watertemperatuur en een onoverzichtelijke situatie voor verhoogd risico. Snelstromend water verkleint de reactietijd, in korte tijd moet adequaat worden gereageerd. Bij inadequate reactie ontstaat al gauw een gevaarlijke situatie.

Het bestuur verzoekt alle leden die zich op de IJssel begeven, verhoogde alertheid aan de dag te leggen, zeker bij de huidige combinatie van hoogwater, veel stroming en koud water. Dat geldt in het bijzonder bij slecht zicht. We geven in dringende overweging om dan de IJssel te mijden, met name het deel tussen de kanohaven en de spoorbrug.

Het bestuur