Blikken op het Spaarne - een verslag van een lange stuurdag



Zondag 29 mei was de Spaarne-Lenterace in Haarlem. Een wedstrijd van 4,5 km op het Spaarne. Om 6 uur je bed uit om op tijd in Haarlem te zijn, boot opriggeren, omkleden, weer naar de WC. Klaarmaken voor het eerste blok met aan de start  Johan en Diederik, Yvonne en Marloes en mijn ploegje Nies, Katheli, Lieke en Nelleke.

Oproeien, klaar liggen op nummer, zenuwachtig manoevreren met al die boten en op naar de start. Vanaf het begin de vaart erin, tussendoor een sprintje trekken om als eerste onder die smalle brug door te kunnen en strak om de bocht bij Cruquius. Nog steeds in volle vaart, ploegen ingehaald en aangemoedigd door supporters de finish over. Door al die elektronica ook direct zicht op het resultaat:  eerste DVF en tweede overall  op het hele veld van 18 ploegen. Knap gedaan. De eerste blikken zijn binnen, want ook Johan, Diederik en Yvonne behaalde de winst.

Boot uit het water, even wat eten en drinken en op zoek naar mijn volgende ploegje. Nu met  Menno, Ruud, Martijn en Theo in de Radboud. Weer dezelfde procedure, oproeien, wat opzetjes, oplijnen en op naar de start. Ook deze ploeg meteen volle kracht vooruit, ploegen ingehaald en tot het einde toe spannend om toch nog die Dordtse ploeg in te halen. Het resultaat: weer blik. Tijdens deze heat won Bertus blik in zijn skiff, zelfs na aftrek van 15 strafseconden omdat hij op het eind van de strijd tijdelijk de weg kwijt was en ondanks ons roepen langs de verkeerde kant van de boei roeide. Nander roeide vlak achter hem en dankzij zijn betere gehoor kon hij nog net op tijd uitwijken. Helaas geen blik voor hem, maar toch knap zo in je eentje.



Weer boot uit het water, wat eten en drinken en op zoek naar mijn derde ploegje. Ditmaal een stel ouwe rotten in het vak, Huib, Bertus, Rein en Matt in de Radboud op boord. Deze ploeg is zo ervaren dat je als stuur verder je mond kunt houden, wat ik maar saai vond en zo nu en dan toch maar wat aanmoedigingen riep. Ook zij wonnen in hun veld en waren weer als kinderen zo blij met het omgehangen blik. In diezelfde head wonnen ook Gilles, Harm, Diederik en Rene, met stuur Katheli. Karin en Johan hadden helaas geen E veld in de mix, maar wonnen toch  bijna in het D veld. Ook Alexandra, Willemijn, Ans, Marjolijn en Diana als stuur hebben zich kranig  geweerd en hebben ontdekt dat een coxbox best handig kan zijn.

Daarna zat het werk erop kon er ontspannen worden. De dag werd afgesloten met heerlijk eten op het strand van Zandvoort en na een frisse duik in de zee, Huib, tevreden naar huis. Het was een lange, vermoeiende, enerverende, leuke en sportieve dag met heel veel blik.

Roos Gianotten