Daventria op de Elfsteden Roeimarathon 2016

Dit jaar roeide er één Daventria-team mee met de Elfsteden Roeimarathon op vrijdag 7 en zaterdag 8 mei 2016. Vijf koppels roeiers en twee stuurlieden deden officieel met de toertocht mee omdat de Rudy Post sinds kort niet meer voldoet aan de eisen voor een echte wedstrijd C2….? Tja hoe oud is de boot precies en hoe groot is de afwijking dan eigenlijk? Niet getreurd, winnen in de open categorie (een ploeg met in meerderheid mannen aan boord), zonder leeftijdcorrectie is toch niet haalbaar. Het leuke van als toerploeg met nummer 73 starten is dat je heel wat andere ploegen in kunt halen, zeker als je uiteindelijk als 7e in het totaal klassement eindigt!

De eindtijd was 18 uur en 51 minuten, de overall winnaar finishte na 17 uur en 28 minuten. Over een totale afstand van meer dan 200 km kunnen de verschillen zo groot zijn. Er zijn ook  ploegen die er meer dan 24 uur over doen. De koppels René en Peter, Roel en Menno, Jan en Harm, Theo en Jan Jaap, Gilles en Chiel met stuurlieden Kátheli en Martin en ondersteund door walploeg Johan, Karoly, Christiaan en Maartje hebben een knappe prestatie geleverd onder dit jaar ideale omstandigheden: zelfs ’s nachts werd het niet frisser dan 13 graden en er was nauwelijks wind van betekenis.
 
Na de start om 20.00 uur in Leeuwarden wordt de gehele tocht roeiend afgelegd, hier en daar liggend onder bruggen door of met geslipte riemen. In onze ploeg werd de tocht in 25 etappes geroeid, wat dus betekent dat er 24x gewisseld wordt tijdens de tocht. Door dat snel te doen, daar valt tijdwinst mee te halen: het is prachtig om te zien hoe dit in de loop der jaren steeds verder is geprofessionaliseerd. Zonder veel vaart te minderen wordt er op de wal afgevaren, daar staat de walploeg gereed met de verse roeiers. De walploeg hengelt de boot naar kant en remt af, de roeiers trekken elkaar uit de boot en helpen elkaar de boot weer in, de walploeg duwt de boot weer weg en de roeiers pakken snel weer op.
 
De Koolenbranderploeg, dit jaar aangevuld met een drietal invallers uit andere ploegen werkte samen als een geoliede machine, de logistiek was goed voor elkaar en de sfeer erg goed. Dank en hulde aan de walploeg en stuurlieden die dit hebben mogelijk gemaakt en ervoor hebben gezorgd dat er schadevrij is gefinished! ’s Nachts roeien met alleen het licht van de sterren is onvergetelijk! Conclusie: volgend jaar weer meer Daventria ploegen naar Friesland!