Daventria zeer succesvol op Masters in Hazewinkel

Op 10 september begonnen op de roeibaan tussen Antwerpen en Brussel de Internationale Masters roeien. Die roeibaan ligt op het complex wat Hazewinkel heet, vandaar deze aanhef. Borden langs de snelweg vermelden WK roeien afslag die en die nemen, dus voordat je ter plaatste was voelde je je al een hele Piet om daar te mogen roeien. Masters zijn roeisters en roeiers die ouder zijn dan 27 jaar, en daar zijn er heel veel van als je de inschrijvingen bekijkt. Vanuit 83 landen komen meer dan 3.600 sporters te samen om op een achtploegenbaan van donderdagmiddag tot zondagmiddag zolang het licht is iedere vier minuten een wedstrijd te varen.
 Neem bijvoorbeeld Huib de Boer. Hij is de 27 al wat jaren geleden gepasseerd en heeft erg veel Masters nogal succesvol gevaren. Deze Masters startte hij 6 keer. Hij zat met een Duitser, een Belg en Nederlanders van verschillende verenigingen in een acht en werd 1e, voer met 3 Duitsers in een H4x en pakte zilver maar geen blik. Wel blik in de G2x met een Duitser ook blik met de G4x met weer andere Duitsers. Die contacten heeft hij opgedaan bij eerdere roeiontmoetingen, en net als Sandra, die gigaveel blikken heeft getrokken en Yvonne die ook blik en bijzonder goede resultaten heeft behaald maken zij deel uit van een groep roeiers die gespot worden door andere deelnemers die vervolgens de lobby aangaan om het jaar erop tot samenwerking te komen.

Die letters G en H staan voor een leefttijdscattegorie, een D loopt van 50 tot 55, een G van 65 tot 70 en zo loopt het door tot I2 voor personen boven de 85 jaar, en ja die roeien ook nog, het zijn geen grote velden maar ze zijn er wel.

Een andere deelnemer was Martin Schaap. Hij ging van start in het B veld in de skiff en daar waren maar liefst 13 heats van ingeschreven, dus 13 x 8 deelnemers is meer dan honderd leeftijdsgenoten waar je je mee kan meten. Martin start dan 1 keer in dat veld, maakt kans op blik als hij die heat wint en kan zich achteraf meten met zijn geroeide tijd met de rest. Martin werd 5e in zijn heat, had een Braziliaan naast zich die maar harder als hij wilde, nog net afgetroefd met een paar tienden van een seconde, maar toch dat voelt goed natuurlijk. Daarnaast startte Martin daarnaast in de D4-. C1x en Bmix2x.

In één van de eerste heats toen alles nog niet vlotjes verliep starten Siebe en Bertus in de G2-. De heat ervoor hadden Matt en Jacques glansrijk gewonnen en de lat lag hoog. Maar zoals gezegd de umpires waren nog aan het warmdraaien, de ploeg in baan acht hielt op met roeien na 100 meter, de rest ging door. Verwarring, een witte vlag, dus alles goed gestart, toen een rode vlag en paniek. Na 500 meter, dan ben je al aardig leeggeroeid, mochten de teams van baan 1 tm 7 omkeren en terug. Baan 8 lag rustig te wachten, hadden zij de valse start veroorzaakt? Het bleek zo, maar ze mochten nog eens proberen en wonnen met overmacht, de rest van het veld was kapot.

Bij de Dames deed ook een WF4* combi ploeg mee met Nelleke, Kätheli, Nies en Anita Snippe (toch familie van!) . Zij roeiden in een mooie vierzonder van de Hunze met Nies aan het voetroer. Nu is de baan rechttoerechtan, maar als ervaringsdeskundige kan ik u melden, das niet makkelijk. Je zit midden in een wedstrijd en dan ben je wel eens bezig met je halen. Maar chapeau voor Nies ze heeft het perfect gedaan en de dames hebben prima geroeid. Kätheli startte ook nog in de skiff en dubbelde nog met Nelleke allemaal mooie resultaten maar net niet dat kersje op de vla van het blik. De dochter van (hoi Marjolein) start met Marieke van Vada in… jawel een tweezonder. En ook dat niet onverdienstelijk. Verder kwamen we Marjolein vaak tegen in een keurig pakkie met een hoop papier in de arm, zij was kamprechter en draaide de ene dienst na de andere.

Johan Arnold, de Paul Veenemans winnaar van afgelopen jaar ging in B2x met zijn broer de strijd aan in hun heat. Voor het echter zover was, bij het inroeien en warmdraaien, was er uit onverwachtte hoek een tweetje die de broers niet alleen aanvoer, maar hen kompleet omver voer. Zwemmen voor de broers, bootje draaien, leeghozen met… ja... een sok, net te laat aan de start boot nog half vol water. Race varen eerste 500 meter vol op in de strijd en toen langzaam wegzakken maar na 750 meter een prima eindschot en midden in het veld eindigen. Toen ze aankwamen zei ik nog: "Jullie hebben behoorlijk gestreden en gezweten." "Nee, we hebben gezwommen en das best balen maar dan zit je toch anders in zo’n race."

Van de Koolenbranders waren Jan, Harm, Maarten en Gilles drie maanden geleden begonnen aan hun voorbereidingen om die 1.000 meters zo snel mogelijk te verroeien. Goeie starts, mooi tussenstuk nette eindsprint ja dat gaat niet vanzelf. Dan het tempo, meestal roeien we 26 op een wedstrijd, of 28 in de spriint, moeten we nu naar 32?? En nog hoger in de eerste halen na de start. Wennen en trainen en slijpen en verbeteren. Hun eerste heat startte net voor een andere D4- van de combi Daventria/Naarden. Zij werden 5e en die combi  7e, maar er was onderling maar 2 seconden verschil. Na een paar uur nog een start in C4-, en die heat liep zoals ze wilden dat het ging, welliswaar 6e maar wel 4 seconden sneller dan de eerste heat.

Kortom masters roeien is spannend, gaat over 1.000 meter waar je verschrikkelijk kunt afzien en op honderste seconden kunt verliezen. Lukt het je wel om een blik te halen zoals Matt en Jacq, Huib, Sandra en Yvonne, dan ben je super blij, je voelt geen pijn meer, je loopt op wolken en wordt door iedereen gefeliciteerd, je bent de held van de dag! De koning van Daventria is Huib en de onbetwiste koningin is Sandra die na een blessure zo goed de trainingen heeft hervat dat ze alle dames naar huis roeide op scull of boord als stuur zelfs voor het meefietsen op de kant kreeg ze nog een bijzonder dankbare blik vanuit de boten van clubgenoten.

Volgend jaar zijn de masters in Kopenhagen, mensen die daar willen starten zouden nu ructeig dat voornemen aan mij kenbaar kunnen maken, er zijn vele heats, maar voor iedere heat geldt je moet er hard voor trainen om voorin te eidnigen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Groet Johan