ZANDBOTEN IN DE ZANDWEERDPLAS!

Tussen de inmiddels verwijderde steigers van watersportverenigingen en ons botenhuis ligt een laadponton. Dat ponton is nog wat opgeschoven naar het noorden. Ten noorden van de watersportverenigingen wordt zand en water opgezogen. Via een pijpleiding gaat dat naar het ponton waar zandboten gevuld worden.

De boten kunnen van beide kanten van de IJssel aankomen en ook beide kanten weer uitvaren. De boot draait in de Zandweerdplas, voor het aanleggen óf voor het vertrek. Het in- of uitvaren van de haven kost een zandboot ongeveer 5 minuten. Gedurende die tijd brandt er een zwaailicht op het laadponton dat van ver af zichtbaar is.Het vullen van een zandboot zal ongeveer 2,5 uur duren en de verwachting is dat er 4 tot 5 keer per dag een boot komt en weer wegvaart. Als de verkoop van het zand erg vlot loopt kan het zijn dat er een boot bijkomt en er dus meer boten komen op een dag. Er kunnen ook dagen zijn dat er weinig of geen boten zijn. Als de ene boot nog geladen wordt en de volgende al aankomt zal de lege boot op de IJssel wachten tot de volle boot uitgevaren is.

Bij het in- en uitvaren van de haven zet de zandboot stevig aan, daarna gaat alles heel rustig en beheerst. Voor roeiboten geldt maar één opdracht: uit de buurt blijven. Wij, roeiers, moeten uit de weg voor de zandboten, zij kunnen niet uit de weg voor ons – zeker niet als ze de haven in- of uitvaren. Blijf dus altijd uit de buurt. Door het schroefwater ontstaat er veel woeling in het water waardoor je stuurloos bent. Als je niet oppast lig je zo op de kant.

Welke maatregelen hebben we afgesproken? Wat zijn de regels?

  • Op het laadponton gaat een zwaailicht aan gedurende de tijd dat een boot de haven in- of uitvaart.
  • De zandboten geven een geluidsignaal bij het invaren en bij vertrek uit de haven.
  • Roeiers blijven ALTIJD flink uit de buurt van de zandschepen. Je WACHT rustig tot de boot zijn manoeuvre heeft gemaakt (invaren, draaien, aanleggen, uitvaren).
  • Vooral roeiers die vanuit het noorden vanaf de IJssel de haven insteken moeten extra opletten. Het is VERBODEN om vroeg over te steken naar bakboord en dan de haven in te varen. Je hebt dan geruime tijd onvoldoende zicht op een eventueel vertrekkende zandboot. Daarom: vaar eerst de haven voorbij. Draai, steek de rivier over en kom stroomafwaarts naar de havenmonding en vaar dan naar binnen.
  • Wees zelf ook goed zichtbaar: denk aan de gele hesjes.


Het Bestuur