R&ZV Daventria viert 127ste verjaardag

De Deventer Roei-en zeilvereniging Daventria is op 6 september 1884, 127 jaar geleden opgericht door de heer Mr. H.W.J. van Marle, destijds President-curator van het Gymnasium. Daventria is daarmee één van de oudste roeiverenigingen in Nederland en één van de oudste sportverenigingen in Deventer.

In het Reglement der Deventer Gymnasiasten- Roeivereniging Daventria lezen we, dat het doel van de vereniging is, zich onderling in het roeien te bekwamen. De aspirant leden, geen gymnasiasten zijnde, mogen “toetreden, doch moeten zich aan eene ballotage onderwerpen”. De contributie bedraagt 2,50 gulden en een entree betaling van 1 gulden is verplicht. Er is een leeftijdsgrens van 15 jaar en men moet “bedreven zijn in het zwemmen”.

Ook in het prille begin van de vereniging is sponsoring een welkome aanvulling op de financiën van de vereniging: materiaal wordt geschonken, wedstrijden op een zes-ploegenbaan op de IJssel, voor de Kapjeswelle, worden georganiseerd voor amateur en beroeps (!) roeiers uit binnen- en buitenland, roeiend om geldprijzen. De toeschouwers uit het hele land worden met reductie vervoerd door de drie spoorwegmaatschappijen die Deventer toen rijk was.