R&ZV Daventria besluit tot uitbreiding botenhuis

De ALV heeft op 17 januari 2014 definitief besloten om het drijvende botenhuis uit te breiden en te renoveren. Het gebouw wordt 10 meter langer. Zo ontstaat meer ruimte voor botenopslag (beneden) en kleed- en verblijfsruimte (boven).

Bovendien wordt het balkon -met uitzicht over de IJssel- vergroot en de toegangstrap verplaatst. Ook het bestaande deel wordt opgeknapt: nieuwe vloer, ramen en renovatie van het dak. De start van de uitbreiding hangt af van de verplaatsing van het botenhuis - onderdeel van Ruimte voor de Rivier. Verwachting: start mei – oplevering augustus/september.

Grondig doorgesproken
De ledenvergadering van 29 november 2013 had het bestuur en de commissie Verplaatsing en Uitbreiding gevraagd om vier punten beter uit te zoeken en daarover te rapporteren op een extra ledenvergadering van 17 januari 2014. De vergaderstukken gaan op alle punten in. Op de ALV volgt een mondelinge toelichting en bespreking van in totaal 2½ uur.

Het plan is goed
René de Boer legt uit dat met versobering en besparingen (o.a. technische installaties, ander materiaal loodsvloer), slimmer werken (de aannemer gebruikt bijvoorbeeld een vlot van Daventria in plaats van zelf ingehuurde pontons), met zelfwerkzaamheid (ontruimen, slopen, schilderwerk) en het volledig verlaten van het botenhuis gedurende de bouwtijd een haalbare basisvariant voorligt. Aan de basisvariant kunnen worden toegevoegd het vergroten van het terras (106 m2), verplaatsen van de toegangstrap met aanpassing terras, aanbrengen akoestische panelen in het salon en lichtkoepels in de dameskleedkamer. De aannemer heeft een realistisch aanbod gedaan. Een goed product voor de daarbij horende prijs.

Zelfwerkzaamheid: ja

Jacqueline Stuyt heeft met de verenigingscoördinatoren bij de leden geïnventariseerd of zij de handen uit de mouwen willen steken. Het resultaat is heel positief. De helft van de leden heeft nu al toegezegd mee te werken voor tenminste 250 mandagen. Het wordt nog meer. Er is nog wel behoefte aan tijdelijke opslagruimte (werkplaats, meubels, boten) tijdens de bouw.

Financiering: tien op de benen
De vereniging is al jaren geleden begonnen met sparen. Penningmeester Ton Wellenberg heeft dus aardig wat geld in de pot. De gemeente Deventer geeft subsidie. Maar het is niet genoeg. Daarom is een actie onder de leden gestart. Een van de aanjagers is Jan van der Veen. Hij rapporteert dat de leden royaal schenken en zoveel vertrouwen hebben dat zij bereid zijn hun geld aan Daventria uit te lenen. Hij becijfert dat lenen van leden over de hele looptijd meer dan € 40.000 goedkoper is dan lenen van een bank. Belangrijk is dat wij kunnen voldoen aan onze zelf gestelde grens van een maximale jaarlast van € 32.000. Dat laat ruimte om na de bouw ook weer normaal in onze vloot te investeren. Erelid Tjalling Koopmans vraagt de leden die nog geen bijdrage hebben toegezegd, dat alsnog te overwegen. Want dat helpt echt om de totale kosten te drukken.

Tijdens de bouw gaat het roeien ‘gewoon’ door
Het wordt improviseren om de beginnerscursus, bedrijfsroeien, recreatief roeien en wedstrijdtraining door te laten gaan. Diederik Anema vertelt over het genereuze aanbod van een van onze leden. Zijn huis/erf kan als tijdelijke uitvalsbasis dienen voor doorroeien op de Zandweerdplas. Een aantal boten hopen wij onder te brengen bij een nabije roeivereniging en een deel van de vloot slaan wij op. Met een beetje ongemak, blijf je wel in beweging.

Besluit: ja wij gaan het doen

Kort voor elf uur valt het definitieve besluit. In grote meerderheid stemt de ALV in met het volledige uitbreidingsplan (inclusief opties) en met de wijze van financiering. Een belangrijk besluit in de al lange historie van onze 130-jarige vereniging is een feit.