Het prachtige 'verblindende' zonnetje

Onlangs heb ik mijzelf weer - onbedoeld - op scherp gezet. Gedurende een paar prachtige najaarsochtenden met volop zonneschijn was ik even mijn skiff-trainingen aan het afwerken op de IJssel. Nog maar net uit de haven op de IJssel kon ik me ter nauwer nood uit de voeten maken toen ik op ramkoers kwam te liggen met een volgeladen diepliggende rijnaak.

Compleet verblind door de lage zon, die je met name op dit tijdstip van het jaar hebt, in combinatie met de glinstering hiervan op het water en de diepliggende rijnaak, had ik het schip helemaal niet opgemerkt. Iets gelijks is me een paar dagen later weer overkomen. Bij het pontje van Gorssel was ik omgedraaid. Goed en wel aan de andere oever aangekomen doemt er een plezierjacht vlak achter me op. Helemaal niet gezien!

Ik heb mijn ervaringen gedeeld met verschillende leden. Wat blijkt, ik ben niet de enige die door de zon verblindt grote schepen bijna over het hoofd ziet. Op zomeravonden kan deze situatie ook voorkomen.

Ik vind dat we ook dit soort informatie met elkaar moeten delen om het roeien op de IJssel voor iedereen nog veiliger te maken.

Rics Maris