De uitbreiding van ons botenhuis is gestart!

De uitbreiding is nu dan echt van start gegaan. Zaterdagmorgen 12 april stonden de eersten om 8 uur al in het Salon in de startblokken. Helaas, of wellicht juist niet, kon er op dat moment niet geroeid worden vanwege de dichte mist. Tja, dan maar aan de slag met het uitruimen van de bovenverdieping.

Tegen 10 uur was deze al helemaal leeg en konden de eerste spullen naar de opslaglocatie 'Essent terrein' worden gebracht. Ook werd er begonnen met de ontmanteling van de verwarming en de toiletruimtes.

Dank aan allen, die zo enthousiast meegeholpen hebben, en aan zo velen die de komende weken nog gaan meehelpen. Met name ook dank aan de verenigingscoördinatoren, die de indeling hebben verzorgd en velen van klussen hebben voorzien.

Toch wordt regelmatig de vraag gesteld aan het bestuur, waarom er van het eerdere plan is afgeweken om eerst te verplaatsen en aansluitend te verbouwen en uit te breiden? En waarom al starten in april in plaats van juni, wanneer de wedstrijden voor een groot deel voorbij zijn.

Achtergrondinformatie
Ruim vijf jaar geleden werd het bestuur van Daventria benaderd om mee te denken in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Er waren regelmatig voorbereidende gesprekken, waarin Daventria de wensen en voorwaarden om als roeivereniging goed te kunnen blijven roeien, kenbaar maakte. In die periode is ook de 'speciale' bestuursfunctie Verplaatsing en Uitbreiding gecreëerd, om de gehele verplaatsing van het botenhuis en de daaraan gekoppelde uitbreiding en verbouwing te coördineren; ingevuld door Diederik Anema. De afgelopen jaren zijn er meerdere (extra) ALV's geweest om de stand van zaken van het project Ruimte voor de Rivier en de verschillende bouwplannen aan de leden voor te leggen. Daarin heeft het bestuur getracht zo concreet mogelijk te zijn en de wensen van de leden zo goed mogelijk mee te nemen.

Duidelijk was en is dat binnen de planning van Ruimte voor de Rivier het botenhuis ergens medio 2014 verplaatst moet worden. Daarbij zijn we afhankelijk van de planning en voortgang van de zandwinning door Boskalis. Langzaamaan werd in het eerste kwartaal 2014 duidelijk dat het volledig weghalen van het zand en daarmee ook het verplaatsen van het botenhuis in april, niet meer tot de mogelijkheden zou behoren. Echter in september willen we graag het 130 jarig bestaan van Daventria kunnen vieren en de IJsselregatta op 14 september organiseren. Het blijkt namelijk zo te zijn, dat wanneer je als vereniging een jaar een wedstrijd niet organiseert, het heel moeizaam is om deze weer op de nationale wedstrijdkalender terug te krijgen. Het verlies van de IJsselregatta op de nationale wedstrijdkalender zou het bestuur betreuren.
Daarnaast verwacht het bestuur in de zomer minder last te ondervinden van hoog water of andere weersomstandigheden, die de verbouwing kunnen vertragen. Die kans is vele malen groter, wanneer in de winter verbouwd zou worden.

In deze context is de afweging gemaakt om eerst het botenhuis uit te breiden en te verbouwen, en daarna door Boskalis naar de juiste plaats te laten verslepen (op kosten van Ruimte voor de Rivier). De aannemer Nikkels heeft actief meegedacht, door aan te geven dat wanneer het botenhuis op 5 mei leeg is, dit voor 1 september definitief kan worden opgeleverd. Ook het verplaatsen kan in die periode snel worden ingepland. Hierdoor kunnen we het 130 jarig bestaan op 13 september vieren en de IJsselregatta op 14 september organiseren op de nieuwe locatie en vanuit een vernieuwd botenhuis.


Roeien en elkaar ontmoeten tijdens de verbouwing
Het bestuur begrijpt en beseft, dat juist in de mooiste roeiperiode van het jaar, de leden zich moeten behelpen met roeien en niet op het mooiste terras van Deventer kunnen napraten na onze roei-inspanning. Toch zijn er alternatieven. Door zoveel mogelijk boten op een aantal verschillende locaties te leggen, kunnen we blijven roeien in deze periode. Er zijn wel beperkingen. Omdat wij geen plek hebben voor alle boten, heeft het onze voorkeur boten in de vaart te houden waar veel van onze leden in kunnen roeien: C-materiaal en tweede klas boten. Ook is langdurige blootstelling aan de zon niet goed voor de huid en wordt de boot slapper. Dat is voor geen enkele boot goed, maar zeker zonde voor onze mooiste -eerste klas- boten. Daarom heeft het bestuur besloten dat de eerste klas boten in opslag gaan, tenzij deze op de locatie binnen kunnen liggen. In overleg kunnen ze wel uit de opslag worden gehaald voor wedstrijden.

Er zijn 3 locaties, waar de boten de komende maanden zullen liggen: in de boomgaard bij de Stobbenweerd, bij Amycus in Almelo en bij de kanovereniging DKV. Op de website van Daventria staat aangegeven welke boten waar liggen. Afschrijven is via de website mogelijk. Besef wel dat wij te gast zijn - pas je zoveel mogelijk aan. Als bestuur zijn we de eigenaren dankbaar voor hun gastvrijheid en medewerking. Mocht er de wens zijn om bij een andere roeivereniging te roeien, neem dan contact op met het Daventria bestuur. Het bestuur legt dan de eerste contacten en maakt afspraken, bijvoorbeeld over een vergoeding. Die zijn in beginsel voor eigen rekening van de leden die buiten de drie vaste locaties willen roeien.

Tevens willen we een aantal leuke evenementen organiseren in de komende maanden, zodat we, als Daventrianen elkaar kunnen blijven ontmoeten. Hiervan worden jullie op de hoogte gehouden via de Joleen-mail en de website.

Al de eerste werkdag blijkt dat wij dit grote project samen doen. Leden steken de handen uit de mouwen. Veel leden hebben ook een financiële bijdrage voor de verbouwing en uitbreiding van het botenhuis toegezegd. Een groot deel van het geld is inmiddels binnen en wij hopen dat rond 1 mei het volledig toegezegde bedrag op de Daventria rekening zal staan.
Wij gaan weliswaar een rommelige periode tegemoet met improvisatie ten aanzien van het roeien, maar ook een leuke periode met veranderingen en avontuur en de mogelijkheid om andere roeiers, kanoërs etc. te ontmoeten op bijzondere locaties, waaronder de rust en ruimte van het IJssellandschap op de Stobbenweerd.

Iedereen dank voor de inzet, nu en wat nog komt. We maken er een mooi en zeer zeker een heel speciaal Daventria jaar van.

Het bestuur.