Botenhuis Daventria hoeft niet te verhuizen

DEVENTER - Er hoeft geen nieuwe locatie te worden gezocht voor het botenhuis van roeivereniging Daventria. De Raad van State heeft de bezwaren van bewoners van de Rembrandtkade tegen de komst van de accommodatie verworpen.
In het kader van de aanpak van de IJssel vanwege Ruimte voor de Rivier wordt de Zandweerdplas fors vergroot. De watersportverenigingen krijgen, geclusterd, hun onderkomens aan de Rembrandtkade. Voor Daventria betekent dit dat het honderden meters in noordelijke richting opschuift.

De bewoners van de zogenoemde televisiewoningen aan de Rembrandtkade, nabij het oude ijsbaanterrein, verzetten zich tegen het gebouw dat roeivereniging Daventria mag realiseren in de Zandweerdplas. Zij vochten daarom het bestemmingsplan Ruimte voor de Rivier aan bij de Raad van State. De bewoners vrezen dat hun vrije uitzicht op de IJssel door het negen meter hoge Daventria-gebouw straks ernstig wordt aangetast. Aan de hoogste bestuursrechter in Den Haag werd verzocht om de gemeente Deventer te verplichten om het drijvende gevaarte verder naar het noorden op te schuiven.

De Raad van State stuurde de Rembrandtkadebewoners echter met lege handen naar huis. Het deelt de vreest van de omwonenden niet. Daventria kan zich in de nabije toekomst vestigen op de voorgestelde nieuwe locatie in de Zandweerdplas.

Bron: De Stentor