ALV: vervolgstappen op weg naar uitbreiding botenhuis

De druk bezochte en avondvullende Algemene Ledenvergadering (ALV) van 23 november 2012 heeft een aantal belangrijke besluiten opgeleverd voor onze vereniging.

Verenigingsreglement
Het verenigingsreglement ongewenst gedrag is vastgesteld. Op voorstel van de ALV is toegevoegd dat meerderjarige coaches van jeugdleden tot 18 jaar een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) aan het bestuur moeten overleggen. De coaches kunnen de kosten van de VOG bij Daventria declareren.

Contributie en begroting
De hoogte van de contributie 2013 is vastgesteld (+2%) en de begroting 2013 is goedgekeurd. Ook in 2013 spaart de vereniging weer € 55.000 voor de uitbreiding van het botenhuis en aan het botenfonds wordt € 15.000 toegevoegd.

Aanschaf nieuwe boten
Daventria koopt een nieuwe ultralichte wedstrijdskiff (rond 60 kg) en een lichte oefenskiff (rond 75 kg) voor afgerond maximaal € 12.000. Om plaats te maken voor de nieuwe boten is besloten om de Roadrunner en de Hoge Bomen te verkopen en de C.E. van Marle uit de vaart te nemen tot de uitbreiding van het botenhuis weer plaats biedt aan deze boot.

Verplaatsing botenhuis
De parkeerstrip (het gebied aan de wal) krijgt een semi-openbaar karakter met de gemeente als beheerder. Het is daarom niet nodig dat Daventria en de andere watersportverenigingen samen een beheerstichting oprichten. Goede afspraken in een convenant volstaan. Daarin kunnen ook afspraken over het gebruik van de Zandweerdplas worden opgenomen.

Uitbreiding botenhuis
Voor de uitbreiding van het botenhuis heeft architect Gert Grosfeld het Definitief Ontwerp (DO) aan de ALV toegelicht. In een ingezonden brief hebben leden Jan Jaap de Kroes en Coraline Vester suggesties gedaan voor aanpassing van het ontwerp. De discussie leidde tot de volgende conclusies en besluiten:

  • De toegangstrap: uitvoerig is gesproken over de voor- en nadelen van het handhaven van de toegangstrap op de huidige plaats of verplaatsen naar de oostgevel zoals in het DO. De ALV heeft hierover geen besluit genomen. Vergt nadere studie en overleg, onder meer met Ruimte voor de Rivier. Komt derhalve terug in de ALV.
  • Het terras: wordt volgens het DO aan de westzijde uitgebreid tot een oppervlakte van circa 106 m2.
  • Achtergevel: de huidige raampartij wordt overgezet in de nieuwe gevel.
  • Indeling botenloods. Voor een flexibele indeling is het belangrijk de volledige lengte van het botenhuis te benutten voor boten en riemen. Om die reden blijft de ruimte voor de ergometers op de voorgestelde plek. Wel kan de hoek met ergometerruimte, trap, mindervalidentoilet en werkplaats handiger worden ingedeeld. Dit leidt er toe dat de ruimte voor de ergometers tot 30 à 32 m2 kan worden vergroot met 8 ergometers op rij. De werkplaats wordt iets verkleind. De indeling wordt nog geoptimaliseerd.
  • Indeling bovenverdieping: Om kosten te besparen geeft de ALV de voorkeur aan het handhaven van de bar en de keuken op de huidige plaats. De vergroting van het Salon ontstaat dan door een deel van de huidige bestuurskamer + gang bij het Salon te trekken. Kleedruimtes worden vergroot conform het DO. Deze aanpassing moet nog worden gedetailleerd en bekeken worden op mogelijkheden en kosten.


Op drie punten is nog uitwerking van het DO nodig. Dat zijn (1) de oplossing met de toegangstrap, (2) de indeling rond de trap, ergometerruimte, mindervalidentoilet en werkplaats en (3) de indeling van de bovenverdieping bij handhaving van bar en keuken. Het bestuur legt op een later moment zijn voorstellen voor deze drie punten ter goedkeuring aan de ledenvergadering voor.

Financiering uitbreiding
Voor de financiering heeft de ALV ingestemd met de kaders zoals het bestuur heeft voorgesteld. Het gaat om de maximale bouwsom en het maximale leenbedrag. Bovendien is het in de vergaderstukken genoemde bedrag voor rente en aflossing als maximale jaarlast vastgelegd. De exacte bedragen worden niet op deze openbare site gezet, maar staan in de stukken voor de ALV en zijn bij het bestuur op te vragen.

Voor de uitwerking van de plannen tot Technisch Ontwerp / bestek stelt de ALV voorts
€ 25.500 beschikbaar. Samen met de al eerder voor de architect, constructeur en andere adviseurs beschikbaar gestelde bedragen komt het totaal aan plankosten daarmee op € 60.000 inclusief BTW. Dit bedrag is onderdeel van de maximale bouwsom (zie hiervoor).

Een commissie (nieuwe commissie of onderdeel sponsorcommissie) gaat aan de slag om sponsorgeld, subsidies, ledenbijdragen et cetera binnen te halen. Het geld dat via schenkingen, leningen, acties etc wordt binnengehaald gaat af van het bedrag dat Daventria moet lenen. Graag vraagt het bestuur de leden nu al over bijdragen vanuit de vereniging na te denken. Of in actie te komen. Zo heeft de barcommissie al € 500 opgehaald met een taartenactie. Hulde!

Overige punten
Vanwege het late uur zijn de punten ‘Actie Schadeloos’ en ‘Professionalisering roeiopleiding’ niet behandeld. Zij schuiven door naar een volgende ALV.