Basiscursus roeien

Roeien is een geweldige sport! Je bent lekker buiten bezig terwijl je meteen je hele lijf traint. Je kan alleen in een skiff (éénpersoonsboot) roeien, maar ook met anderen een ploeg vormen. Je kunt toertochten maken over de IJssel en de vele andere wateren in Nederland, maar ook wedstrijden of marathons roeien in Nederland of in het buitenland.

De IJssel is een mooie rivier, maar het is stromend water en hij kan best weleens ruig en onberekenbaar zijn, ook varen er veel boten. Om op de IJssel te kunnen roeien moet je wel al wat roeiervaring hebben. Onze basiscursus wordt gegeven op de Hank (een nevengeul bij de haven) waar je prima op kan leren roeien en waar je ook goed op kan blijven oefenen.

Begin maart 2023 starten we met een basiscursus in een nieuwe opzet waarmee we in 2022 al mee begonnen zijn.
Je krijgt dan 4 weken roei instructie op de ergometer ( 2 maal per week ), zodat je beter voorbereid bent op het roeien in een boot. Ook krijg je oefeningen voor een goede core stability. Stevige buikspieren, een goede coordinatie en een goed evenwichtsgevoel, zijn belangrijk bij het roeien.

Begin april start de cursus op het water, deze duurt 8 weken onder begeleiding van ervaren coaches, meestal roei je dan in ploegjes, maar ook in een eenmansboot. Ook leer je sturen in de haven. Met de cursisten wordt overlegd op welke dagen (twee maal per week) de cursus gegeven gaat worden.

Aan het eind van de cursus beschik je over genoeg vaardigheden om het roei- en stuurexamen te halen. Zodra je deze examens hebt afgerond mag je vrij roeien op de Hank en kun je met een bevoegde ploeg mee de IJssel op.

Als je lid wordt krijg je nog een vervolgcursus van enkele weken, dat zit bij het lidmaatschap inbegrepen. Zie voor de kosten van de basiscursus de pagina lidmaatschap.

Roeien is een technische sport, die veel oefening vraagt, wanneer je dus start met de basiscursus is het belangrijk dat je 2 keer in de week aanwezig bent... ook als het regent roeien we!

Realiseer je wel dat Daventria geen sportschool is, maar een vereniging, die geheel drijft op de vrijwillige inzet van leden. Het gros van de leden is actief voor de vereniging en we verwachten dit op termijn ook van nieuwe leden. Klik ook eens door het linker menu op de website welke activiteiten er binnen de vereniging zijn.

Voor mensen die graag in hun eentje sporten en dus alleen willen skiffen, is het goed te weten dat er in de wintermaanden bij lage temperaturen niet geskifft kan worden, maar je kunt dan wel – zolang er geen ijs ligt of de temperatuur beneden het vriespunt is - samen met een ploeg het water op. Of een ontheffing aanvragen waar je wel een bepaalde bevoegdheid voor nodig hebt.

Vermeld bij je opgave of je al eerder een keer hebt geroeid en welke andere sporten je in het verleden hebt beoefend.
Van de deelnemers wordt verwacht dat ze kunnen zwemmen en in staat zijn ca. 25 kilo te kunnen tillen. Dit laatste is noodzakelijk voor het (gezamenlijk) in- en uitbrengen van de boten. Voor de jeugd en junioren wordt een aparte cursus georganiseerd.

Opgave graag via het belangstellingsformulier in Mijn Daventria.