Hel van het Noorden: 6 km hard beuken

Zo typeert de voorzitter van Groninger studentenroeivereniging Aegir de hel van 2017, op zondag 26 november. Daarvan is geen woord gelogen. De hel dit jaar was een onvervalste hel, helemaal zoals oceaanreus Aegir, de God van de zeevaart (en het bier!), het ooit bedoeld had. Van Daventria waagden Hans Hummelink, Johan Bollen (tweezonder) en Robert Duzijn (skiff) zich aan dit studentikoze avontuur op het gezelligste kanaal van Nederland: het Eemskanaal. Samen met honderden andere toch wat gestoorde roeiers, waaronder onze vrienden van Amycus, roeiden we 10 km op naar de start, dit ging soepel windje mee. We maken rond en mogen al snel starten... dat is overigens perfect geregeld: er is een oproeibaan en er wordt continu gestart.

Maar dan! Meestal maak je vaart na de start om vervolgens in een wedstrijdcadans te komen, eindsprintje, klaar. Hier was het anders. Na de start lag je meteen stil, een windvlaag tegen met horizontale regen blijkt net zo effectief als een emmer achter de boot. Er komt nog bij dat een reddingsboot het nodig vond met hoge snelheid over de baan te jakkeren, waardoor de toch al pittige golflslag tsunami-achtige trekjes kreeg. Tja, wat doe je dan? Vergeet de techniek: de beuk erin! Korte klappen, ultradiep wegzetten, hard trappen en kijken of je er komt, bij de finish 6 km verderop. Bedenk dat dit Groningen is, een recht kanaal met harde oevers (kruisdeining!) en beschutting door grassprieten. Maar, o wonder, we slagen allemaal. Met hilarische tijden, dat ook. En Robert krijgt het voor elkaar de bladen van de Keizerswaard voor ca. 50% te ontvellen, zie foto.
De toegift van deze wedstrijd is 4 km uitroeien over knobbelig wiebelwater: de golven, veroorzaakt door (nog steeds) de wind en terugvarende reddingsbootjes, komen van alle kanten.

Na afloop wonden likken en heroïsche belevenissen uitwisselen onder het genot van die andere missie van Aegir: bier. Worden we weer mens van. En blikken we vooruit op 2018. De hel!

Filmpje zien? Klik op http://rtvn.gr/stb4.
Uitslagen? Zie  regatta.time-team.nl