Wedstrijdroeien bij Daventria

"Wedstrijdroeien, dat is toch heel hard trainen, afzien en wedstrijden starten?"

Ja, dat klopt. Maar er zijn diverse soorten wedstrijden. Zo zijn er de nationale wedstrijden over twee kilometer waaraan diverse klassementen zijn verbonden. Deelname aan deze wedstrijden betekent dagelijkse training, competitie en kans op uitzending naar internationale wedstrijden.

Daarnaast zijn er wedstrijden die ook op een roeibaan plaatsvinden, maar waarbij de competitie er minder hard aan toegaat. Dan zijn er de wedstrijden over wat langere afstanden. Hierbij moet je denken aan afstanden varieren van 4 tot 8 kilometer, de deelnemers starten dan niet naast elkaar maar achter elkaar met een startverschil. Algemeen geldt dat je toch voor alle wedstrijden getraind moet hebben, op zowel technisch als conditioneel gebied. Dat kan alleen, in een skiff, maar ook in een ploeg zoals een twee, vier of een acht met stuurman of stuurvrouw. Het nummer waar je het meest in hebt voorbereid zul je logischerwijs ook starten op de wedstrijd waaraan je deel wilt nemen.

Gezien de leeftijdsopbouw van Daventria komen de meeste wedstrijdroeiers uit in het veteranenveld. Een veteraan ben je al als je de leeftijd van 27 jaar bent gepasseerd! Het veteranenroeien wordt gekenmerkt door wedstrijden over de wat langere afstanden. De deelnemers hebben vaak al vele jaren roei-ervaring waardoor er met een trainingsintensiteit van twee a drie keer per week prima resultaten worden geroeid. Daventria kent zo'n 85 wedstrijdroeiers, verdeeld over een aantal ploegen met verschillende ambities en ervaring. Hierdoor is het mogelijk geworden dat er aan een wedstrijd een ploeg (variërend van de succesvolle skiffeur tot de ervaren acht) van Daventria meedoet. Met de resultaten mag de vereniging trots en tevreden zijn. Wegens het stromende en soms woelige water van de IJssel is trainen immers niet altijd even gemakkelijk.

Elk jaar in een van de eerste weekenden van september organiseert Daventria samen met Isala in Zutphen de IJsselregatta: een wedstrijd van 5 kilometer tegenstrooms over, zoals we het zelf noemen, de mooiste rivier van Nederland. Een goede start om na de zomer(vakantie) mee te beginnen!

Om deel te nemen aan wedstrijden is het dus van belang dat je enige roei-ervaring hebt. Lijkt het wedstrijdroeien je het leuk, dan kun je of aansluiting zoeken bij een bestaande ploeg of zelf een ploeg oprichten en met een coach aan de slag gaan. De wedstrijdcommissaris kan je informatie geven over welke ploegen er zijn, welke wedstrijden vaak worden gestart, wat de afspraken zijn omtrent inschrijvingen en wat er verder nog van belang is bij het wedstrijdroeien.

In 2020 zullen kamprechters zich meer richten op het dragen van de juiste wedstrijdkleding. Op de site van de KNRB vind je informatie over de aangescherpte kledingregels.

Regels voor aanmelden wedstrijden en botenverdeling

 • Exact 1 maand voor de datum van de wedstrijd volledige ploeg (namen, geboorte data en bevoegdheden roeiers en stuur) aanmelden bij Wedstrijd Commissaris (Nander van der Plicht). 
 • Na afloop van de inschrijfdag worden de boten verdeeld. Wie later komt krijgt wat er op dat moment beschikbaar is (kans is kleiner dat de gewenste boot wordt toegewezen). Binnen vier dagen wordt de contactpersoon hiervan per email bericht gedaan.
 • Binnen een week voor de wedstrijddag zijn alleen die boten beschikbaar die of niet gereserveerd zijn door een andere wedstrijdploeg, of door een roeier die de boot op die dag voor een training heeft afgeschreven. M.A.W: als bij een week voor inschrijving de boot al gereserveerd is in het afschrijfsysteem, wordt de boot niet toegewezen voor de wedstrijd.
 • Bij de botenverdeling wordt door de wedstrijd commissaris rekening gehouden met:
  • de roeicapaciteiten
  • of het een volledige Daventria bezetting betreft of een combi ploeg. Een volledige Daventria ploeg heeft op dat moment voorrang boven een niet volledige Daventria ploeg
  • 'blik'kansen
 • Er is al sprake van een combinatieploeg zodra 1 externe roeier of stuur deelneemt.
 • Tijdstip van aanmelden op de inschrijf dag is niet van belang voor de boten verdeling.
 • Latere inschrijving voor een wedstrijd is mogelijk. Afhankelijk van welke boten op dat moment nog beschikbaar zijn wordt, in overleg, hieruit een boot toegewezen.
 • Een externe roeier mag gebruik maken van een Daventria boot (in overleg met Wedstrijd Commissaris) en betaalt hiervoor  10 euro per roei plek.
 • 1 week voor de wedstrijddag ontvangt de contactpersoon een regelmail met betrekking tot het laden en lossen en transport van ons materiaal, en zaken als tijdstippen melden en betaling inschrijfgeld.

Waarom exact 1 maand voor datum van de wedstrijd aanmelden

 • Ploegen willen graag trainen in de boot waarin ze de wedstrijd roeien
 • Schuiven in tijd (dus kortere periode voor de wedstrijd) zorgt voor onduidelijkheid of ploegen recht hebben op een boot en leidt tot discussie. Heeft bijvoorbeeld een ervaren ploeg die zich 2 weken voor de wedstrijd aanmeldt voorrang boven een minder ervaren ploeg die zich een maand vooraf heeft aangemeld?
 • Beperkt aanzienlijke rompslomp voor de wedstrijd commissaris en minder ruis rondom boten verdeling.

Wil je meer informatie, je inschrijven voor wedstrijden en wedstrijdmateriaal aanvragen? Stuur een e-mail naar wedstrijd@daventria.com

Wedstrijden:
Kijk voor wedstrijden op onze agenda. Een accurate lijst en specifieke wedstrijdinformatie kan je vinden op de website van de Koninklijke Nederlandse Roeibond.