Jonge bijtjes

‘’Activiteit op het wedstrijdgebied is lang geleden voor de jeugd van Daventria.’’ Dat heb ik mij als jeugdlid laten vertellen. Ik (Inez) ben zelf in de roeisport gestroomd via beginnerscursus in het voorjaar van 2018. Destijds was ik al behoorlijk onder de indruk van mijn eerste wedstrijd: de befaamde Kruk & Crack race. Waarschijnlijk door het besef dat ik voortaan op wedstrijden ten tonele zou verschijnen als ‘bijtje’. Tegenwoordig proef ik aan een aantal nationale wedstrijden, samen met een paar andere wedstrijdjeugdroeiers.

Geen rozengeur en maneschijn
Mijn eerste skiffwedstrijd was de Eemhead in Amersfoort. Maar helaas was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het weer liet zich niet van zijn beste kant zien. De combinatie van stromende regen aan de start, harde zijwaartse windstoten en een ander stuk water dan de vertrouwde Hank waren een behoorlijke uitdaging. Desondanks was de inspanning goed voor de 2e plek. Blikken zijn uitgedeeld aan Diewert (J16, 1x) en aan Dorien & Mila (M16, 2x).

Hongerklop
Een maand later namen Diewert en ik deel aan de Tromp Boatrace in Hilversum in de skiff. Naast het roeien van een langeafstandsrace heb ik ook geleerd dat coaches toch wel verstandige dingen zeggen ook buiten het fysieke roeien om. Eigenwijs als ik was, had ik het advies om toch nog even wat te eten, in de wind geslagen. Ik lag dus met een rommelende maag aan de start. Gedurende de wedstrijd was er aan aanmoediging geen gebrek. Ik wist uiteindelijk niet meer welke voor mij was, dus besloot alles maar op te volgen. Helaas geen blikken maar wel weer wat wedstrijdervaring rijker.

Bijen vliegen uit
Ook maakt de wedstrijdgroep kennis met trainingsdagen van de Holland 8 Talent Course (voor wedstrijdroeiers uit Oost- en Noord-Nederland). Zo ben ik ingestroomd in een Hunze vier. Met deze ploeg namen we deel aan de Novembervieren in Amsterdam. Hoewel het de teamuitstraling een beetje onderuithaalt kwam ik uiteraard in mijn bijenpakje.

Kotszakje voor de zekerheid
Tot slot de meest recente wedstrijd: het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien. In tegenstelling tot de Eemhead, was van stortbuien en windstoten geen sprake. De wedstrijd wordt namelijk op tientallen ergometers in een zaal geroeid. De zenuwen liepen hoog op. Om de autobekleding netjes te houden, werden kotszakjes bij de hand gehouden voor de zekerheid. Iedereen heeft zijn persoonlijke doel gehaald.

Hoewel wedstrijden soms flink afzien zijn, geeft het telkens toch elke keer weer iets om naar toe te werken. Op naar een jaar vol verbetering en mooie prestaties!

Inez Karthaus