Wedstrijdverslag Head

Daar is ie weer, de coach van de dames F4x+. Op verzoek van Johan, die meestal verslag doet van de wedstrijden, een stukje van mijn hand. Eerst onze eigen belevenissen...

Een zieke Sandra stuurde ons. Ongeveer 100m na de start haalden we de eerste ploeg in. Een ploeg van Proteus in een boot waarin Matt tijdens zijn studententijd nog had geroeid, opgeknapt door een aantal liefhebbers die vonden dat ze er dan ook maar eens in moesten roeien. Al voor de Berlagebrug op ongeveer 750m haalden we de tweede ploeg in. Dat klinkt fenomenaal, maar omdat we vorig jaar niet hadden meegedaan moesten we loten voor de startplek en zo kwamen we tussen dit soort ploegen terecht. Dat zei echter niets over onze plaats in ons veld. Je roeit zo hard je kan en moet maar afwachten wat dat oplevert. Ondanks haar gezondheid moedigde Sandra ons op de goede momenten aan en stuurde ze foutloos. De Amstel is voor stuurlieden een uitdaging. Zij kunnen het verschil soms maken. Uiteindelijk bleken we eerste in ons veld te zijn geëindigd. Merkwaardig vond ik dat bij de prijsuitreiking een deel van de ploeg het Tritonlied dacht te moeten aanheffen. In de dames 3e divisie had Triton gewonnen en toen werd het liedje ook al meegezongen, tot grote verwondering van de meisjes, maar die hadden een aanvulling die onze jongens niet kenden, want in hun studententijd mochten dames geen lid worden van Triton.

Toen we gingen aanleggen hoorden we de dames van de F4x roepen dat ze hadden verloren met 0.8 sec van hun grote concurrent, Rijnland. 8 km alles uit de kast en dan met nog geen seconde verliezen. Hoe triest kan je het bedenken. Maar je kan ook moed putten uit het feit dat je in de F-categorie bij de top behoort. En zo zagen ze het ook. Tevens waren ze in een bocht gehinderd door een ploeg en dat verklaart meteen al het verlies. Eigenlijk de beste dus. Helaas kon ik niet meefietsen, daar ik zelf moest roeien, maar ik heb wel alle verhalen gehoord. Over het constant aangehouden tempo, de snelheid die gedurende de 8 km constant bleef, de uitmuntende stuurkwaliteiten van Roos, cadans gedurende de hele rit en al die dingen die belangrijk zijn om een goede tijd neer te zetten. Bij de Heineken was het verschil 9 sec over 5km in het nadeel van Daventria en nu 0,8 sec na 8 km roeien. Twee oorzaken kunnen dit verklaren: de duurconditie van onze dames is beter, maar ook dat Rijnland op de Heineken in de E-categorie startte en nu in F, waarbij 1 roeister was vervangen om aan die gemiddelde leeftijd te komen. Geen blik dus. Teleurstelling, Wel een perfecte prestatie. Weer kwam dat trotse gevoel boven. Heerlijk om zo'n ploeg te mogen coachen. Nu hebben de dames de vakantie zo afgestemd dat allen na elkaar weg zijn, maar daarna gaan we verder. Ik zie nog mogelijkheden voor nog snellere tijden. We gaan er voor!

Huib