Verenigingsprijs Beatrix weer naar Deventer!!

De laatste zondag van november kan het al een beetje winteren, Vorig weekeinde kregen we daar een voorbode van mee, poggies bij de hand of liever er omheen en duimen dat het die laatste zondag in november roeiweer blijft. Op de agenda twee wedstrijden, de Noordelijken met hun Hel van het Noorden en de  Zuidelijken met de Winter Race.

De dagen schuiven op en de temperatuur blijft laag, de watertemperatuur komt onder de 10, er is al gestrooid op het landelijke wegennet. Ruiten krabben wordt gewoon, het zal toch niet aanhouden. Helga zeurt er nog wat over door maar Gerrit Hiemstra blijft lachen en pakt zijn tas met roeispullen voor....de Winter Race want de winter blijft nog even uit en geeft ruimte aan een november storm. Ervaringen uit het verleden leren de Hel commissie dat ze niet echt zitten te wachten op een herhaling van 2012. Als toenmalig deelnemer kan ik dat alleen maar waarderen. Kortom geen Noordelijke races, maar wel de winterrace in Eindhoven.

Er wordt gevaren in twee blokken, en je mag zelf aangeven wanneer je wat wilt roeien, kijk das echt brabantse gezelligheid. Dat de omstandigheden kunnen veranderen, ja dat kan. In het ochtendblok gingen Nelleke, Nies, Bertus en Huib met stuurvrouwe Roos van wal om hun blik van vorig jaar te verdedigen. Dat lukte en als snelste van de 5 ploegen kregen zij de blikken omgehangen.

In het heren dubbel veld drie Daventriaanse ploegen. Nander en Guus waren de snelste van ons voor correctie, Theo en Roel na correctie en Martin en Bas twee keer derde van ons. De winnaars waren van Tor, maar we liggen nog lekker in de race voor de verenigingsprijs. Bij de dames dubbel zat Yvonne met Anneloes van de Alkmaarse te knokken voor het blik. Het team van de Helling was helaas een paar seconden sneller, dus tweede plek. Robert wilde rustig beginnen aan de dag en stapte in zijn skiff na eerst goed op de baankaart te hebben gekeken. Je wilt niet de verkeerde kant oproeien. Achteraf had hij dat beter kunnen doen want hij vond die 6 km wat kort, had zijn eindsprint eigenlijk nog over, en nu al 5e van de 11 dat beloofd wat op de skiffhead.

Kätheli had een beetje hetzelfde in de skiff. Uiteraard wist zij precies waar ze zich bevond op het kanaal, maar die finish was toch net even te snel. Ze was tevreden, mocht ook wel want achteraf had ze de snelste tijd van de 7 deelnemende dames neer gezet. En omdat ze na het afblazen van de Hel ook bovenaan bleef staan in het veteranen klassement een dubbele felicitatie. Waarschijnlijk is zij de eerste Daventriaan die een eerste plek bij het scullen in het veteranenklassement binnen sleept!!

In de mix2x heeft Daventria ook een naam hoog te houden, en die last nam Brigit dit jaar op haar schouders. Na een uitgekiende trainingsopbouw was het moment daar om de zes tegenstanders aan te kijken en de strategie te bepalen. De strategie was eenvoudig, als eerste van start was al door de loting bepaald, de afstand zo groot mogelijk maken de remedie. Zo gezegd zo gedaan. De windvlagen werden genegeerd, het tempo was rond de 29 halen per minuut en de boot voer of het zijn laatste race was. In de slotaccoorden bij tempo 33 was er bijna geen tegenstand meer te bekennen, zou het genoeg zijn?? Het was genoeg, er waren nog ruim 35 seconden over naar nummer twee. Missie geslaagd!

Dan even uitblazen in de dikke regenbuien en de nieuwe formaties klaar maken. Robert mag gelukkig nog een keertje, nu boorden met Bertus en Johan en freshmen Menno en Albert. Op de Amstel merkten we bij de novembervieren al dat Albert lekker scherp kon sturen, we wilden dat nu even testen op een kanaaltje met bocht en brug in de boordvier. Zonder te blikken of blozen stuurt Albert de Liafwin gewoon strak tussen de palen door, en das echt knap vanuit die bocht. Tijdens het wachten op de start gaf hij nog aan niemand in
te willen halen, hij vond het wat krapjes. In de race pakte hij er twee tegelijk, kijk dat schiet lekker op. De boordvier kwam helaas iets te kort voor het blik wat dit jaar weer naar Breda ging, we doen wel meer haasje over met die ploeg. Yvonne en Roos hadden de radboud omgebouwd naar een combi met de Zolsche en de Alkmaarse en de Helling, en ze wonnen voor een sterke Beatrixploeg die hier best wel had willen stralen.

Kätheli en Brigit gingen ook nog voor een tweede race het water op. In de eerste heat had Monique in een combi met de Grift al een mooi tijd neer gezet. Het veld was sterk en twee keer wind tegen op 6 km race is altijd lastig. De tijd van Monique konden ze niet halen voor correctie, erna wel, maar zoals reeds vermeld het
blik ging in dit veld naar de Helling geroeid in blok 1 waar de wind beduidend minder was.

De resultaten van de Daventrianen waren voldoende voor de verenigingsprijs, een wisselprijs voor de best presterende vereniging. Deze prijs kunt u aanschouwen in de prijzenkast, een mooi resultaat van een mooie wedstrijddag bij de zuidelijken. Een beetje hemel op aarde alhoewel we op de terugweg nog behoorlijk Hellig weer tegen hadden. Hierdoor hebben we het afladen van de boten moeten uitstellen uit liefde voor het materiaal.

Dit was de laatste wedstrijd van dit jaar, volgend jaar op 14 feb, ja Valentijsdag, is er weer een nieuwe start in Hengelo op de Twentse winterwedstrijden in drie heats !!! Graag tot dan, en ga tussentijds ook lekker aan de gang met voorbereidingen naar de H...vierkamp en de Head.  We hebben bij Daventria zoveel leuke, goede roei(st)ers in huis, ook op de Amstel moeten we blikken kunnen pakken.

Johan