Alweer een ringvaart-record voor Daventria!

In 2014 vestigden Johan Bollen en Naarden-roeier Dennis Vermeij (hier op 3) in de 2- een record op de 100 km ringvaartregatta. In voor een nieuwe uitdaging in 2015 gingen deze heren op zoek naar nog twee dwazen om het record in de 4x- aan te vallen. De derde roeier werd al snel gevonden in de persoon van Theo Holman: Pampus-lid, gekend duur-atleet, meervoudig ringvaart skiffeur en roeifietser. De 4e man was moeilijker te vinden, maar uiteindelijk besloten deze toppers genoegen te nemen met ondergetekende: een kersvers Daventria-lid dat zijn laatste ringvaart-regatta eind jaren 80 van de vorige eeuw voor De Laak in een acht met de toepasselijke naam “Caballaro”, had gevaren. Voor de jeugdigen onder ons: een toendertijd bekend sigarettenmerk.

Onze voorbereiding bestond uit twee traingen: de eerste was er een van 30 km in de polder en werd afgelegd in 2 uur: met de snelheid zat het dus wel goed, qua blaren/ontvellingen op de handjes wat minder. Hierna besloten Johan en ik over te stappen op de Fortunato-sculls. De tweede traing, de nieuwland-marathon, was wat riemen betreft een stuk comfortabeler, maar bleek qua belasting een eye-opener: ik ben nog twee weken volledig uitgewoond geweest. Dit bleek een goede waarschuwing te zijn voor de ringvaart, die we, ondanks de moeilijke, want winderige omstandigheden, fantastisch hebben gevaren.

Slag Theo stuurde de boot, steeds na een subtiele aanwijzing van boeg Johan, op een bewonderenswaardige manier onder de tientallen bruggen door en vond via de GPS de weg op de Kaag, waar we overigens beide keren volledig vol water liepen. Er moest dan ook vaak en flink gehoost worden, maar dat gold voor alle ploegen, met uitzondering van de enige dubbel-8, die zo slim waren geweest een pomp in de boot te installeren.

Verder was het een erg mooie tocht; als startnummer 103 arriveerden we als tweede boot in Delft: de 101 boten die we inhaalden waren van allerlei pluimage: van topploegen die op recordjacht waren tot jaarclubjes waarvan het merendeel amper een haal kon maken. De ploegnamen die langskwamen spraken nog meer tot de verbeelding: wat te denken van “de vochtige vos” of “ EJD ’08 Nog altijd Fel, Snel en Geil”. Hierbij stak onze eigen ploegnaam “Snelle Jelles” wat bleekjes af.

Om 16.43 uur kwamen we aan in Delft, na 7 uur en 56 minuten roeien, nadat in Leidschendam bij het sluisje de wedstrijd was geneutraliseerd voor het overdragen van de boten, pauze en massage.
Eenmaal gefinished waren we moe maar zeer voldaan: het was een erg leuke dag geweest, we hebben het baanrecord in de 4x- gepakt en waren sneller geweest dan alle achten op de eerder genoemde machinaal gehoosde dubbel-8 na.
Kortom: een wedstrijd die aanbeveling verdient.

Hans Hummelink