Finale Bedrijfsroeien

 
Zondagmiddag 10 mei 2015 was het feest op het zonovergoten Daventria. De finaledag van het bedrijfsroeien! 10 Ploegen met ongeoefende roeiers hadden 6 weken in een C4 getraind met een coach van Daventria, vaak onder stormachtige omstandigheden. De ploegen kwamen van: Eno/Deventer Ziekenhuis, 's Heerenloo, Gemeente Voorst, Goudappel Groep, Humanitas (3x), van Lente, van Wijnen en Witteveen + Bos.
 
Tijdens de trainingen werden de tegenstanders met een schuin oog bekeken. Dat varieerde van: "o, die kunnen we wel hebben", tot: "hebben die écht niet eerder geroeid?"

De wedstrijd heeft een bekend concept: 2 boten lijnen op bij het Botenhuis en schieten weg bij het startschot. Snel roeien richting 2 keerboeien. Dus een combinatie van koelbloedigheid, behendigheid en snelheid wordt gevraagd. Tja, en alle riemen moeten tegelijkertijd bewegen met liefst het geel boven. Het was geweldig om te zien hoe goed er al geroeid werd. Humanitas had een heel legioen aan supporters meegenomen plus spandoek. De barbezetting draaide op volle snelheid, de cola light was niet aan te slepen.
 
Vier teams bleven over voor de halve finales. 's Heerenloo tegen Van Wijnen en Witteveen + Bos tegen Humanitas. Twee uiterst spannende wedstrijden. De Humanitasaanhang ging volledig los toen hun helden de finale bereikten. Tegen van Wijnen: stoere bouwers die onder de meedogenloze leiding van Hans Hummelink ook wat fijne motoriek ontdekten. Tegen Humanitas: sociale verzorgenden die met Dick Metselaar in de stuurstoel veranderden in een mean machine.
 
De boten lijnden naast elkaar op. Ze waren stil. Ogen in de boot. Klaar?....Af! Een nek-aan nek race. Richting keerboei. Halen, strijken, halen, strijken en snel weer terug. Van Wijnen had een andere techniek, want ze sloegen het strijken over. Ze belandden bijna in de Uiterwaarden. Maar net niet en snel weer terug. De Humanitas-aanhang testte de sterkte van het terras. Het botenhuis dreigde te kapseizen.
 
Met een kleine voorsprong bereikte van Wijnen als eerste de finish. Bedrijfsroeikampioen van 2015. Je zou dit maar bereiken! Wat een geweldige dag was het. Dankzij alle deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers. Volgend jaar weer!
 
De foto's zijn gemaakt door Ineke Elissen en Clark Jacobs. Al hun foto's en filmpjes zijn te bekijken via onderstaande links: