RIC Midwintermarathon 2014

Lekker uitwaaien tijdens de Midwintermarathon! Daar waar de 1e editie in het teken stond van kou, regen en wind, was het deze keer alleen de wind. Alleen maakte de wind het goed voor de kou en regen. Windkracht 6 met uitschieters tot windkracht 8. De organisatie hield het goed in de gaten en achtte het veilig genoeg. Een aantal van 14 ploegen dachten daar anders over en kwamen niet aan de start.

Om half 8 arriveerde de botenwagen met de 2 Daventria boten bij RIC. De boten werden opgeriggerd en de laatste voorbereidingen getroffen en boterhammen gegeten. De C4 met Aart, Bob, Cees, Dee en Niels mochten om 8:45 uur starten. Gejus, stuur Sandra en ik mochten nog een kwartiertje wachten en om 9:00 uur het water op.

Na de boot in het water gelegd te hebben werd deze voorzien van de nodige proviand en meerdere bidons. Laatste check bij het instappen en gaan. Het eerste stuk richting Driemond gingen we voor de wind. De eerste ploegen werden al vlot voorbij gevaren. De wind maakte het redelijk makkelijk om in het ritme te komen. Op het stuk naar Abcoude begon de wind al merkbaar te veranderen. Helaas moesten we op dit stuk ook de eerste ploegen voorbij laten. In Abcoude werd de tijd stil gezet vanwege een versmalling. Door de wind werd dit toch wel een onderneming. De goede bedoelingen van een meneer met pikhaak maakten het er niet makkelijker op. De boot knalde onder de brug de kant in.

Vanaf Abcoude naar Ouderkerk aan de Amstel stond de wind vol op de kop van de boot. Met de kragen op de riemen en ingekorte haal konden we toch in een makkelijk ritme door de golven komen. Op het Abcoudemeer stonden de golven bijna tot de boorden. Vanaf Ouderkerk was het weer redelijk te doen met de wind schuin achter. Hierdoor konden vrij makkelijke een sprintende C4+ van Skoll voorblijven.

Door de omval zagen we de Daventria C4 liggen bij RIC. Vanwege de drukte besloten we, net als vorig jaar, bij De Hoop aan te leggen. Tijdens de pitstop zagen we de Daventria C4 voorbij komen. Snel instappen en er achteraan. Door de stad was het aardig ploeteren vanwege valwinden. Door een wissel bij de Daventria C4 konden we er voor komen. Door een handig stuur manoeuvre van Sandra bij Nemo konden we nog een aantal ploegen voorbij en als eerste van het groepje de Oudeschans op.

Nu kwam het drukke gedeelte van de tocht. Ten opzichte van vorig jaar was het nu uitgestorven. Op een paar na was er geen rondvaartboot te bekennen. Met de Daventria C4 in het roer ging het over de Keizersgracht, Brouwersgracht en langs de Nassaukade. Op snelheid konden we ze gelukkig net voorblijven. Het leuke van het roeien door de grachten van Amsterdam is dat je een bezienswaardigheid word. Veel fotograferende en zwaaiende mensen. Helaas lukte het ons niet om terug te zwaaien.

Door een wissel bleef de Daventria C4 achter en gingen we alleen verder. Bij het Olympisch stadion ontstond er wat verwarring over de route. We hielden de route van vorig jaar aan en Sandra had bij de stuurlieden vergadering gehoord dat dat mocht. Alleen op het moment van insturen zagen we een controle post staan bij de andere doorvaart. Na afloop werden we ook hierop aangesproken door de organisatie. Gelukkig had het geen gevolgen. Vanaf het Olympisch stadion was het nog een stukje naar de finish. Langs de Amstel en Nereus richting RIC.

Na 5:13 uur legden we aan bij de vlotten van RIC. Daar werden we opgewacht met warme chocolade melk en andere drankje om weer warm te worden. Met behulp van 2 vlothonden werd de boot snel uit het water gehaald. Daarna was het snel onder de douche en warm worden met een kopje thee. Terwijl de laatste ploegen finishende begon het buffet. Net als vorig jaar was het weer heerlijk. Ondertussen was de Daventria C4 ook aangeschoven. Zij waren gefinisht in een tijd van 5:30 uur. Met de kantine in kerstsferen, was het er goed toefen.

Bij de prijsuitreiking blijkt dat we een gecorrigeerde 4e tijd overall hebben gevaren, 2e in onze klasse. Bijna een half uur achter de 1e boot. Wel waren we de snelste Nederlandse C2. De Daventria C4 behaalde een 17e tijd en werd 6e in hun klasse.

Na afloop restte alleen het opladen en de terugreis naar Deventer.

Sandra, Gejus, Cees, Niels, Dee, Aart en Bob bedankt voor deze gezellig dag!

Bas Boer