IJsselregatta niet voor watjes

Door de feestelijke setting dit jaar zou je kunnen denken dat de IJsselregatta een toertochtje op de IJssel is, waarbij de organisatie voor de fun je tijd registreert. Nou, niet dus. Door 60 ploegen (waaronder 3 sloepen)  is verschrikkelijk hard gewerkt om de 18 km van Zutphen naar Deventer zo snel mogelijk te overbruggen. Er zijn verschillende snelheidsrecords gebroken, de omstandigheden waren dan ook tamelijk gunstig, althans voor de eerste 40 boten. De hogere startnummers kregen vanaf Gorssel tot de finish te maken met een tsunami aan bootjes, schepen en drijvende caravans, met de nodige golfslag en deining als gevolg. Maar dat hoort bij deze wedstrijd.

Daventria deed mee met 11 ploegen, waarvan er maar liefst 5 blik omgehangen kregen door wethouder Jan Jaap Kolkman. Dit was met name te danken aan de training met verfrollers, schuursponzen en verhuisdozen. Ach, slechts 17 kilometer. En na de avond ervoor ( volgens Niels) leek het wat kilometers meer. Maar Daventria deed het prima: blik voor: de mannen 8+ van Ruud Bouw, waarin heel wat flinke spierbundels zich met rake klappen door de golven sloegen (52.12).
Ook blik voor Sleuteltje 10 in de H-4x+, ondanks the night before (58.07). Douwe Dijkstra en zijn mannen joegen de IJselland (M-C4+) na 1.03.18 de finish over. En wat te denken van de dames van Hardslag: Marjolein, Cécile, Marloes en Brigit roeiden in het 4+ veld naar een baanrecord! (1.07.28) Hulde. Maar wat helemaal geweldig was, was de prestatie van Rix Kijne met ploeg Kijntjeboord. Haar leeftijd staat zelfs niet vermeld op de tabel van de leeftijsdcorrecties!! 80 jaar, mag ik wel verklappen. En dan in het niet kinderachtige C4+ veld. Meest in het oog springend in dit blikkenfestival was “De Familie”, Ze verbeterden hun eigen baanrecord in de M-C2x+ klasse met anderhalve minuut!! (1.03.28). Helaas kwamen ze net 8 seconden tekort om het totaalklassement aan te voeren, die eer ging evenals vorig jaar naar de MixC4 van RIC uit Amsterdam.

Een bijzondere vermelding ook voor de Boord Kommandanten, hoewel deze ploeg het zonder blik moest stellen werden deze stijlvolle heren vele blikken gegund.

Aangezien de wisseltrofee voor de snelste overall-ploeg volgend jaar uiteraard wel in Deventer moet blijven, moeten we als Daventria nog iets harder trappen. Heel gewoon.

Voor de complete uitslagen zie IJsselregatta.nl.

(Foto's: Astrid Teunissen-Bloch & Robert Duzijn, tekst: Robert Duzijn en Lieke van Noortwijk)